Penzija - dve trećine plate

Bez autora
Jan 23 2011

Uslovi za odlazak u penziju pooštravaće se, shodno nedavno usvojenim izmenama zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, postepeno - sve do 2023. godine. Tek posle tog roka u Srbiji neće biti starosnih penzionera mlađih od 58 godina. U naredne dve godine žene će, uprkos ranijim drugačijim predlozima, odlaziti u penziju u 53. godini, ukoliko imaju 35 godina staža. Nezavisno od staža, žene će posle 2013. godine ići u starosnu penziju u 60, a muškarci u 65. godini. Ubuduće će i zaposleni sa beneficiranim radnim stažom raditi duže. Donja granica za njihovo penzionisanje biće 55 godina. Menjaju se i uslovi za sticanje prava na porodičnu penziju kroz povećanje starosne granice za tri godine, počev od 2012. do 2017. godine, i to - za udovice 53 godine, a udovce 58 godina. Izmene zakona pogoduju jedino studentima, koji će porodične penzije moći da koriste tri godine duže nego danas.

Penzija - dve trećine plateUslovi za odlazak u penziju pooštravaće se, shodno nedavno usvojenim izmenama zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, postepeno - sve do 2023. godine. Tek posle tog roka u Srbiji neće biti starosnih penzionera mlađih od 58 godina.

U naredne dve godine žene će, uprkos ranijim drugačijim predlozima, odlaziti u penziju u 53. godini, ukoliko imaju 35 godina staža. Nezavisno od staža, žene će posle 2013. godine ići u starosnu penziju u 60, a muškarci u 65. godini. Ubuduće će i zaposleni sa beneficiranim radnim stažom raditi duže. Donja granica za njihovo penzionisanje biće 55 godina.

Menjaju se i uslovi za sticanje prava na porodičnu penziju kroz povećanje starosne granice za tri godine, počev od 2012. do 2017. godine, i to - za udovice 53 godine, a udovce 58 godina. Izmene zakona pogoduju jedino studentima, koji će porodične penzije moći da koriste tri godine duže nego danas.

Za sam iznos penzije presudni će i nadalje biti dužina staža i visina zarada iz čitavog radnog veka. Samo zanimanje je manje važno od toga gde je neko bio zaposlen. Formula za veliku penziju je „prosta“: dobra zarada i što duži radni vek.

Kada se obračunava buduća penzija kao osnov se uzimaju zarade od prvog do poslednjeg radnog dana, za svaku godinu staža, i one se stavljaju u odnos sa prosečnom platom u državi za tu godinu. Danas je prosečna plata u Srbiji 34.444 dinara. Što je plata veća od republičkog proseka - to bolje.

- Za ostvarivanje ličnih prava iz PIO, svaki podatak o godini provedenoj u radnom odnosu bitan je za budućeg korisnika penzije - kaže za „Novosti“ Mirjana Mirkov, direktor konsalting firme „Penzija info“.

- Kako je virus nediscipline u uplati doprinosa zahvatio mnoge poslodavce, kao i nemarnost u predaji prijava Fondu PIO, tako je bitno da osiguranik periodično kontroliše stanje u matičnoj evidenciji Fonda. Ne samo zbog što bržeg otklanjanja eventualnih nepravilnosti, razlike između staža u radnoj knjižici i evidenciji Fonda, nego i zbog eventualnog dodatnog disciplinovanja poslodavca u postupku registracije podataka pred Fondom PIO.

Prema tvrdnji Mirjane Mirkov, ukoliko poslodavac doprinose plaća na „minimalac“, što je čest slučaj, a zaposlenom razliku do stvarne zarade isplaćuje u koverti, na crno, tada poslodavac i zaposleni - zajednički krše zakon.

Zaposleni svojom nesavesnošću utiče i na visinu buduće penzije. Jer, iznos će se odrediti prema zaradama na koje je plaćen doprinos, a ne prema stvarnim. Da li poslodavac redovno uplaćuje doprinos moguće je proveriti samo uz dostavljanje podatka o matičnom broj zaposlenog. Dovoljno je javiti se u filijalu PIO, uzeti šifru i zatim se može ulaskom na sajt Fonda steći uvid u sve uplate doprinosa.

Šta predviđa formula

Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 2011. godine penzije se usklađuju prema formuli koja uključuje indeks rasta potrošačkih cena i procenat rasta bruto domaćeg proizvoda. S tim što će se u 2011. i 2012. godini pri usklađivanju penzija u obzir uzimati polovina rasta BDP, a od 2013. procenat rasta BDP iznad četiri odsto.

Izmenama Zakona utvrđeno je i da minimalna neto penzija ne može biti manja od 27 odsto prosečne zarade. U sadašnjim uslovima kada je prosečna zarada 34.444 dinara, penzija ne bi smela da bude ispod 9.300 dinara.

Najviša penzija u Srbiji, inače, iznosi 104.822 dinara, ali prima je 62 penzionera.

Najviša penzija je skoro 12,5 puta veća od najniže, poljoprivredne, koju prima 223.000 ljudi i koja iznosi svega 8.522 dinara.

Najbrojniji su penzioneri iz kategorije bivših zaposlenih, ima ih oko 1,3 miliona, posle nedavne povišice primaju 21.764 dinara, a u ovoj godini mogu računati još na dva, simbolična, povećanja od 2,95 odsto i dva odsto.

Granica za odlazak

Od 1. januara na starosnu penziju čekaće se šest meseci duže, što je poslednje pomeranje granice po važećem zakonu. Žene u penziju mogu sa 60 godina života i 35 godina staža, a muškarci sa 65 godina života i 40 godina staža.

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, starosna granica za odlazak žena u penziju umesto od 2011. godine biće pomerana od 2013, i to za po četiri meseca godišnje sve do 2022. Tako bi se godine radnog staža potrebne za odlazak u penziju povećale sa minimalnih 35 na 38. Za dve godine, dakle, po osnovu godina staža, dame će imati oštrije uslove za odlazak u penziju.

U 2012. godini pravo na starosnu penziju će imati muškarci sa navršenih 40 godina staža. Isti uslov će važiti i godinu dana kasnije, kao i 2014. godine. Starosna granica koja je sada 53 godine povećavaće se za po četiri meseca godišnje.

S druge strane, dame će u 2012. u penziju ići sa 35 godina staža i najmanje 53 godine i osam meseci života. Godinu dana kasnije, žene će morati da imaju 35 godina i četiri meseca staža, odnosno najmanje 54 godine života.

Kriterijum će biti oštriji i u 2014, kada će morati da imaju 35 godina i osam meseci staža, odnosno najmanje 54 godine i četiri meseca života.

Po novom zakonu, i oni koji imaju beneficirani staž kasnije će odlaziti u penziju. U pedesetoj godini to će moći rudari, baletani i još nekoliko profesija. Za ostale ta granica se postepeno pomera na 55 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik